STIL - početna e-vozila Baterije, punjači i dijelovi e-Mobility STIL Kontakt

Mobility STIL

info@e-auti.eu Mobility STIL

Tvrtka promovira moderne tehnologije i posvećena je ekologiji, zaštiti prirode i očuvanju okoliša i energije.

PREDNOSTI NAŠIH ELEKTRIČNIH VOZILA


Svakako je ugodnije voziti se sam ili sa suputnikom u našem vozilu nego u pretrpanom javnom prijevozu, nema gužve, nema čekanja. Samo ugodna atmosfera klimatiziranog prostora u vozilu popraćena doživljajem kvalitetne multimedije i spoznajom ekološke učinkovitosti.

U prosjeku se većina automobila koristi dnevno u gradu na relacijama od 20 do 40 km, to je uvjet koji sva naša vozila zadovoljavaju. Čak ni brzina od 45 km/h kod pojedinih modela ne predstavlja nikakav problem jer je u gradu na većini prometnica ograničenje na 50 km/h. S druge strane zbog ograničenja maksimalne brzine ti modeli pogodni su za mlade od 16 do 18 godina jer mogu voziti ova vozila sa AM dozvolom.

Održavanje ovakvog vozila je posebna priča. Nakon prve tri godine, odnosno prvih 30.000 km očekujemo da ćete zamjeniti metlicu brisača, kočione obloge i gume. I to bi trebalo biti sve. Nema izmjena ulja, filtera ulja i goriva, svjećica, dizni, grijača, klinastog i zupčastog remenja, natezača remena, podešavanja motora i sl. Na našim vozilima nisu potrebni niti vodene pumpe, termostati, indikatori temperature i pritiska, hladnjaci, mjenjač brzina, auspuh, katalizatori, sonde, mjerači protoka zraka, EGR ventili i milion drugih dijelova benzinskih i diezel motora, koji prije ili kasnije traže servis i zamjenu.

Zbog minimalnih troškova održavanja, male cijene registracije i osiguranja, lakoće manevriranja i parkiranja i pogodnosti za mlade vozače to je idealan drugi auto za obitelj.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

  1.  Zašto su litijeve baterije znatno skuplje od olovnih?

Olovne baterije koje se ugrađuju u električna vozila hermetički su zatvorene baterije sa želatiniranim elektrolitom i kao takve zadovoljavaju sve tehničke i sigurnosne zahtjeve. Životni vijek takvih olovnih baterija je između 1000 i 1500 ciklusa punjenja i pražnjenja.  

Litijeve (LiFePO4) baterije imaju oko 5 puta veću energetsku gustoću u odnosu na olovne, što znači da je za isti kapacitet litijeva baterija oko 5 puta lakša, a time i manja od olovne. Ta razlika u težini se u pravilu koristi jednim dijelom za povećanje kapaciteta, eventualno napona ukoliko se želi dobiti veća snaga, a drugim dijelom za smanjenje ukupne mase vozila i s tim dobivene uštede u potrošnji te povećanje iskoristive nosivosti. Životni vijek LiFePO4 baterija je 2000 do 3000 ciklusa. Zbog mogućnosti primanja i otpuštanja većih struja, punjenje je bitno kraće nego kod olovnih baterija, ali moraju imati ugrađen sustav kontrole ćelija tzv. BMS. U svakom slučaju, sa litijevim baterijama se dobiva veći doseg vozila, manja potrošnja, kraće vrijeme punjenja i dvostruko dulji životni vijek baterije. Financijski gledano, uspoređujući činjenice, iako su litijeve baterije u startu skuplje, s njima se dobiva više za uloženi novac i na kraju intervala su jeftinije od olovnih.


2. Ukoliko se sada odlučim za olovne baterije da li ih kasnije mogu zamijeniti sa litijevim?

 U pravilu da, naravno moguće je i obrnuto, litijeve baterije naknadno zamijeniti sa olovnim.


3. Zašto ne mogu uvijek postići deklariranu kilometražu dosega vozila?

Deklarirani doseg podrazumijeva prosječne dnevne uvjete korištenja. Na nižim temperaturama opada kapacitet baterija (između -10°C i + 25°C ta razlika može iznositi i do 30%). Potrošnja struje značajno raste sa ubrzanjem vozila, uzbrdicama i brojem putnika. Također, klima uređaj ili grijanje, svijetla i radio troše bateriju i skraćuju domet vozila.

OPĆE INFORMACIJE I UVJETI KORIŠTENJA

KONTAKT

Mobility STIL © sva prava pridržana

Kontakt Opći uvjeti korištenja